Totalul afișărilor de pagină

duminică, 22 mai 2016

DOOM2

Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române
Ediţia a II-a revăzută şi adăugită - abreviat DOOM2.

Se adresează tuturor celor care vor să se exprime corect şi în conformitate cu normele lingvistice actuale, atât în scris cât şi oral. Eugen Simion semnalează cu mult rafinament şi bun-simţ în "Cuvânt-înainte" că românii sunt "mai refractari" în privinţa ortografiei. Eu nu cred că doar în privinţa ortografiei s-ar putea aplica această sintagmă ci consider că putem extrapola fără a ne face griji că savârşim o nedreptate. Ba mai mult, atributul "refractar" îmi sună mult prea blând când, de fapt, colcăie ţărişoara de agramaţi! Mă încumet în a cita un mare gânditor în viaţă:

"Eu cred că superficialitatea a devenit “literă de lege” în ţara asta. [...] Credeţi că mai încape aici vreun sentiment de ruşine (sau de vină, sau remuşcare) faţă de propria neştiinţă sau greşeală? Nu! Atitudinea lor va fi întotdeauna aceeaşi: “Aşa, şi… care-i problema”?! Ruşinea, eventual revolta, au rămas în apanajul unor oameni “ciudăţei”, posibil pe cale de dispariţie, cu nişte caracteristici rare: coloană vertebrală(!), bun-simţ, empatie, onestitate, spirit ..."
Cornel, May 4, 2012

5 comentarii:

  1. acest citat "Eu cred că superficialitatea a devenit “literă de lege” în ţara asta. [...] Credeţi că mai încape aici vreun sentiment de ruşine (sau de vină, sau remuşcare) faţă de propria neştiinţă sau greşeală? Nu! Atitudinea lor va fi întotdeauna aceeaşi: “Aşa, şi… care-i problema”?! Ruşinea, eventual revolta, au rămas în apanajul unor oameni “ciudăţei”, posibil pe cale de dispariţie, cu nişte caracteristici rare: coloană vertebrală(!), bun-simţ, empatie, onestitate, spirit ..."
    Imi place foarte mult.
    Foarte mult adevar in cateva randuri

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar, a sintetizat grozav!
    Cel care a scris aceste randuri este o persoana foarte draga mie, careia i-am dedicat multe dintre articolele acestui blog. Un tip fascinant, spiritual, extrem de inteligent dar culmea, decent si lipsit de ingamfare... o fericire sa-l ai aproape!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ar trebui sa o citeasca multi dintre cei ce scriu prin presa...Sau chiar pe blog...E de un real folos, si il astepta lumea de ceva vreme :)

    RăspundețiȘtergere
  4. provocare:) http://kindofblueme.blogspot.ro/2013/02/leapsa-de-10.html

    RăspundețiȘtergere